måndag 21 februari 2011

Polen

*Puh, etter en hektisk helg er jeg ENDELIG klar med dette innlegget* Enjoy!

Nå er jeg hjemme igjen etter turen til Polen.  Jeg reiste dit med en gjeng fra Linneuniversitetet i Kalmar. De besto av arkeologer og kulturmiljö-folk. Herlige var de alle sammen! :)
På tirsdag kveld kjörte vi fra Kalmar til Karlskrona i minibusser og gikk ombord på ferja til Gdynia. På ferjen hadde vi fri tilgang til buffeen. Det var godt! Jeg og min söte "room mate" Andrea gikk amokk ved sjokoladefontenen. Det var godt! De mangla bare Marshmallows ;)

Jeg har lagd en adjektivfortelling fra turen som jeg skal legge opp. Men först bare en liten liste på hva jeg har lärt:

* Det er KALDT i Polen!
*Veldig mye ble ödelagt i löpet av krigen, men de har bygget opp igjen byggningene i samme gamle stil.
*Polakker er ikke naturlig hyggelige (- det finnes sikkert unntak, men mitt inntrykk var at de fleste var ganske sure.. kanskje de frös?).
*Polen har VERRE veier enn i Norge. Haha..


Vi besökte tre plasser "gamla staden" i Gdansk, Malborg og Westerplate.


 Frukost


 Fint lite fik

Adjektivhistorien

(En adjektivhistorie er en historie som först skrives uten adjektiv (beskrivende ord) som man deretter samler inn random adjektiv - oftest med en svärt morsomt resultat!)

Det var en vacker tisdag då et skummigt gäng på 18 mossiga personer satte sig i två trådsmala bilar og åkte till elaka Karlskrona för att ta den hyggliga båten till snoriga Gdansk. På båten åt vi en kladdig buffe med bl.a en namnlös chokladfontän och fri tillgång till det slampiga vinet.
Ut emot kvällen samlades de unga i den medelmåttiga baren var de fick bra underhållning av et dårligt "one man band". Det var också några snåla polakker som bjöd till dans.

Studenterna och proffesorerna låg i sprudlande tvåmannhytter, och hade svårt att sova pga båtens bleka rörelser. Kl halv 7 nästa morgon fick alla vakna till den kalda sången "what a wonderfull world" samt en rund röst som berättade för oss på polska att den surmulne båten snart var framme. Strålande studenter och håriga proffesorer drog sig til den stora resturanten för en kjöttig frukost. Det blev illaluktande polsk korv, skrumpen keso, röd müsli, kalda mackor och annat som alla smaskade i sig.
Väl på land i yppiga Polen, åkte vi den smutsiga vägen till vackra Gdansk där vi gick en tur i den sexiga gamla staden, som egentligen inte är så gammal.
Ett gäng gick på det fluffiga arkeologiska museet, ett annat på det flummiga historiska museet.
Det kostade fyra roliga sloty för att komma in. Vi fick se träiga målerier och inställsamma fotografier av uppbyggningen av den fula staden.
Till Lunch blev det lurvig Subway för någon, mysig stenåldermat för någon annan och proffessorerna åt raffig soppa. Vidare på denna söta dag gick resan till vatniga Malbrok och det hotfulla slottet. Efter vi hade sprungit upp och ned i slottets hardrockiga koridorer och kalla salar åkte vi till det berusade mcDonalds för en galen kulinarisk upplevelse.
Efter många rektangulära mil i bilen hittade vi nästan det luddiga monumentet på Westerplate. I den absolutta bilen åkte en arkeologisk Andrea, en historisk Sigrid, en sossiologisk Martin, den religiösa Victoria samt den fantastiska Sofia, extrema Elia, excentriska Cornelius, maniska Pär och den söta Mats.

Väl tillbaka på den enorma kajen köpte nästan alla fisfornem sprit.


That's all folks!

2 kommentarer:

  1. Helt galet med "fisfornem sprit";-) Jag tror den är det, faktiskt!! JÄttefina foton och kul text - men stackars polacker som fryser hjärtat av sig och blir sura! Illa illa - hur ska vi kunna värma dem? Chokladfontän på båten - men mat då - fanns det någon god mat, undrar svärmor som går här och bara äter potatis och bovete dagarna i ända - o grönsaker, förstås.

    SvaraRadera
  2. Haha!! Jo- masse masse mat! Men jeg glemte å ta med mobilen til resturangen og fikk ikke bilde av buffeen :P

    Hvor lenge skal du spise poteter og hvete? :P

    SvaraRadera